Blog

Avant-Garde

Posted by Ghe Neguzzu on April 15, 2013 at 9:30 AM

     Auzim uneori că jocurile sunt forme ale artei, însă de câte ori avem ocazia să jucăm rolul unui artist în adevăratul sens al cuvântului? Ei bine, Avant-garde ne propune un asemenea rol. Despre ce este vorba însă? Fiind un joc de browser, nu beneficiază de un gameplay lung, ci mai degrabă este ceva ce îți ocupă o seară rece de primăvară. În Avant-garde, intri în pielea unui artist debutant și primul personaj cu care vei interacționa este Édouard Manet, care după ce se va prezenta, îți va arăta o lucrare de-a sa pregătită pentru Salonul de la Paris. Intervine însă Bouguereau, care te va provoca să realizezi o pictură superioară celei a lui Manet. De așteptat că nu se va întâmpla așa ceva, dat fiind că ești un începător. Cu toate acestea, pe parcusul jocului îți poți îmbunătăți calitățile (prin practică în cadrul Academiei), iar la un moment dat vei putea fonda noi mișcări artistice, ori poți merge la cafenea,acolo unde vei intra în contact cu alte personaje. Bun, acum ai putea spune: ce este atât de spectaculos? Într-adevăr, în jocuri regăsim elemente preluate din realitate, însă Avant-garde reușește sa îmbine cu stil realul și fictivul. Pe de o parte, există nume ca Manet, Bouguereau, Courbet, Cézanne, Van Gogh, Picasso, iar treptat noi stiluri sunt introduse, precum impresionismul, post-impresionismul, pointilismul, cubismul, ș.a. Pe de altă parte, poți genera noi mișcări artistice, pe care le definești în funcție de calități; de exemplu, într-un manifest (care, curios, este realizat în cafenea) poți pune accent pe formă, eliminând importanța culorii, în altul poți accentua importanța anatomiei, formei și culorii.
    Umorul ocupă un rol important. Dde exemplu, în ajunul Salonului din 1863, Napoleon al III-lea intervine într-o discuție purtată de Bouguereau și Manet, susținând că soția sa este singura care poartă coroană în Franța, ca replică la vorbele lui Bouguereau. Courbet își face și el apariția și spune: „Ar trebui să purtați una, Majestatea Voastră. V-ar sta bine pe capul fără trup”. În Franța, au pierit prin ghilotinare, printre alții, Ludovic al XVI-lea, Maria Antoaneta, Madame Roland, ori Maximilien Robespierre, toți în cursul Revoluției de la finele secolului al XVIII-lea. Courbet pare a fi un personaj definit prin intermediul umorului.
    De ce începe jocul în 1863? Pentru că acesta este anul în care câteva mii de lucrări au fost respinse la Salonul Academiei, ceea ce a condus la fondarea (printr-un edict emis de Napoleon al III-lea) Salonului refuzaților. La Salonul Academiei, în cursul jocului, vor fi acceptate numai lucrări încadrate în curentul realist.
    Personal, mi-aș fi dorit să se pună mai mult accent pe dialog, astfel încât să existe mai multe opțiuni în cadrul conversației. Se afirmă că Avant-garde este un role-playing game, în sensul că îți dezvolți personajul și interacționezi cu altele, care de regulă te ajută în acest sens. Și totuși, un joc de rol presupune și existența unui dialog bogat în opțiuni, iar Avant-garde are de suferit în această privință. Îl recomand însă pentru că este educativ, are imagini și muzică bune și deoarece conține și o doză însemnată de umor.

avant-garde este disponibil la gameshot.org

Mihail-George Panait - aprilie 2013

Categories: InterNeTsant

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments