Blog

Este digitalul alternativa ecologica a hartiei?

Posted by Ghe Neguzzu on May 27, 2013 at 8:30 AM

    Nimeni nu se îndoiește că publicațiile electronice sunt mai ecologice decât cele în format tipărit. Mass-media au tocit atât de mult această informație, încât a căpătat valoare axiomatică. Cartea tipărită este arătată cu degetul și este considerată de mulți anacronică. În opoziție cu formatul digital, hârtia este numită „dead-tree format”. S-ar părea că zeul digital ne-a eliberat din iadul țapinarilor fără topor, care ucid natura doar umezindu-și degetele. Să fie oare digitalul fără cusur? Nu există oare niciun dezavantaj major?
    Primul cusur al calculatoarelor/telefoanelor/e-readerelor și al altor aparate este consumul de energie. Poate că la nivel de utilizator consumul este mic, dar la nivel global calculele se schimbă. Din fericire, termocentralele pierd teren, dar nici hidrocentralele nu sunt prea benefice mediului - barajele construite pe râuri blochează rutele de migrație ale multor specii, de la somnii uriași din Mekong, până la sturionii din Dunăre (șipul și viza au pierdut deja lupta cu Porțile de Fier). De centralele nucleare, ce să mai vorbim...
    Un alt dezavantaj îl reprezintă folosirea unor metale rare (tantal, platină, paladiu, etc.), care afectează grav mediul. Aceste resurse se găsesc mai ales în țări din lumea a treia, fapt care mărește șansele poluării masive. În plus, copiii sunt obligați de multe ori să muncească în exploatările de metale rare. Se estimează că 2 milioane de copii sunt folosiți ca sclavi în minele de coltan (minereu din care se extrage tantalul, element de bază în funcționarea unui telefon inteligent, de exemplu) din Congo. Ei sapă cu unelte rudimentare, de la răsărit până la apus, pentru o resursă care se cumpără pe piața neagră din S.U.A. cu 400$/ lb. ( v. http://stopchildslavery.com/2008/12/04/child-slavery-coltan-and-the-congo/ )
    Să nu uităm de plasticul folosit pentru carcase, butoane și alte componente. Acesta se degradează în sute de ani și nu poate fi înlocuit de plasticul biodegradabil – cine își dorește un telefon biodegradabil?
    Acestea sunt doar câteva argumente care ar trebui să ne domolească entuziasmul legat de caracterul ecologic al tehnologiei digitale. Nu sunt împotriva acesteia, ar fi un act de prostie și de ipocrizie, căci R.O.C.A.D.A. este o publicație digitală, dar trebuie să acceptăm că există nuanțe și în această problemă. Poate că impactul ecologic al tipăriturii este mai mare (500000 de copaci sunt tăiați în fiecare săptămână doar pentru ziarele care apar duminica în S.U.A.), dar nici slăvirea digitalului nu va salva natura. Trebuie doar să fim mai responsabili, orice resurse am folosi.          

Gheorghe Marian Neguțu


Categories: Tableta fara reteta

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments