Blog

Clisura Dunarii

Posted by Ghe Neguzzu on May 27, 2013 at 8:35 AM

    După ani în care, separat, am vizitat zone de munte şi zone maritime, în 2012 mi-am propus să descopăr un loc diferit. Iubitoare înrăită de peşte, am zis că acel loc pe care îl voi bifa în acest an, trebuie să conţină şi acest aspect.
    Ca orice traseu visat, am început sa cercetez harta ... internetul...şi am hotărât să cunosc Clisura Dunării.
    Am descoperit un loc încărcat de istorie, cu aer de munte, dar și cu străluciri acvatice.
    Clisura Dunării (sau Defileul Dunării) este cuprinsă între Moldova Noua şi Gura Văii, partea cea mai pitoreasca constituind-o Orsova si "Cazanele Dunarii", situate pe raza localitatilor Eşelniţa si Dubova. "Cazanele" sunt împărţite - venind dinspre Orşova - în Cazanele Mici (pe raza Eşelniţei), în mijlocul acestora deschizându-se pitoreasca vale a Mraconiei, dominată de bustul săpat în stâncă al regelui dac, Decebal, şi Cazanele Mari, dincolo de Golful Dubovei, dominate de înălţimile Ciucarului Mare.
    Oriunde, pe teritoriul Clisurii, te poţi opri să admiri peisajul. Pe o parte, dealuri stâncoase, cu parcurile si rezervaţiile naturale, cu pădurile seculare protejate, cu soiuri de plante şi păsări unice în lume. Iar pe cealaltă, firul leneş al Dunării. Iubitorii naturii vor fi încântaţi de copacii si arbuştii rari, de coloniile de lăstuni.
    Clisura Dunării (în sârbă Banatska Klisura, Банатска Клисура;) este o regiune geografică situată de-a lungul malului nordic al Dunării, în sudul Banatului. Regiunea este limitată de râul Nera la vest şi de Cazanele Dunării la est.
    Cele mai mari aşezări din Clisura Dunării sunt municipiul Orşova şi oraşul Moldova Noua. Tot din Clisura Dunării fac parte şi comunele Socol, Pojejena, Coronini, Garnic, Sichevita, Berzasca din judetul Caraş-Severin, precum şi Svinita, Dubova, Eşelniţa, Iloviţa si Brezniţa-Ocol din judeţul Mehedinţi.
    Regiunea este locuită de români şi de sârbi, unele localităţi având o majoritate sârbă. Aceştia sunt majoritari în Socol, Pojejena şi Şviniţa. Mai există şi o comunitate de cehi, mai ales în jurul localităţii Garnic, mai precis în localităţile Bigar şi Eibenthal. Un număr important de germani putem întalni şi în Orşova.
    Am avut norocul de a o cunoaşte acest loc în diferite condiții ale vremii. Prima zi a fost una călduroasă şi plină de soare, cea de-a doua ne-a surprins cu o Dunăre furioasă şi spumegândă.
    Ospitalieri, locuitorii ne-au ghidat către locuri de cazare ofertante din punct de vedere al priveliştii, meniului, al confortului şi relaxării, dar şi al costului.
    Deşi istoviţi de drum, venind din Haţeg, odată ce drumul Dunării ni se deschidea încetul cu încetul, privirile ni se pierdeau în văzduh, dorind parcă să stocheze orice colţ de frumuseţe, orice colţ de pământ şi cer, colţuri ce păreau a fi rupte din poveştile copilăriei. Nu ştiai ce să guşti mai întâi din ce îţi oferea natura: verdeaţa munţilor, Dunărea măreaţă, Cazanele, mănăstirea cea greu încercată de incendii, bărcile ce te invitau parcă să simţi de aproape frumuseţea locului...
    Sub auspiciile Fundaţiei Europene Iosif Constantin Drăgan, în 1998 s-a început sculptarea în rocă a portretului lui Decebal (Decebalus Rex), la vărsarea râului Mraconia în Dunăre. Din păcate roca fiind moale, în timp sculptura a fost afectată.
    Aproape de Cazanele Mici, pe malul sârbesc, se află Tabula Traiana. Pe ea sunt sculptaţi doi delfini care plutesc şi un vultur pe cer. Această placă din piatră a fost realizată de romani pentru a păstra vie amintirea trecerii Dunării în anul 101.
    Din cauza ,,capriciilor’’ vremii, Tabula Traiana a fost inundată de mai multe ori, oamenii fiind nevoiţi să o ridice pentru a păstra amintirea lăsată de strămoşi, lucru ce a fost posibil odată cu construirea hidrocentralei ,,Porţile de Fier 1’’.
    Ultima zi de vacanţă ne-a adus un prieten nou, Stan Danelius, un foarte bun cunoscător al valurilor şi un adevărat om al naturii. Cazanele Mici şi Cazanele Mari ascund peisaje superbe. Curenţii de apă pot fi prietenoşi numai dacă ştii să îţi alegi un îmblânzitor al apelor, ca Danelius, ce ştie să-şi respecte clientul, meseria şi, mai ales, natura. Cu puţină frică de apă, din partea mea, şi emoţii în faţa acestor minunăţii ale naturii, ascultăm povestea valurilor şi a locului, spusă de Danelius.
    Am văzut mănăstirea Mraconia, ce s-a încăpăţânat să dăinuie de-a lungul vremii, în ciuda incediilor ce au mistuit-o de atâtea ori. Este cea mai frumoasă porţiune a Dunării, aproape de Cazane, la sud-vest si nord-est de localitatea Dubova, între Valea Ogradena şi Ogaşul Turcului.
    Ultimul punct turistic, dar nu cel din urmă, pe care l-am vizitat a fost Peştera Ponicova. Galeriile sale însumează 1660 de metri, cele mai spectaculoase fiind Galeria Concreționara şi Sala Coloanelor. Aici, apa şi timpul au creat formațiuni geologice unice, de mare diversitate.
     În cuvinte infime v-am creat o imagine asupra zonei, dar sper că v-am stârnit curiozitatea de a vizita această frumoasă regiune.

Adriana Iolu

Categories: Recomandari

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments