Blog

De citit - mai 2013

Posted by Ghe Neguzzu on June 6, 2013 at 12:15 PM


    Peter Demeny - Ghidul ipocriților
    Peter Demeny creionează portretul iocritului, din cele mai vechi timpuri până astăzi.         Există ipocriți de vocație, dar și ipocriți de ocazie (așa cum suntem toți). Ipocriții se         regăsesc atât printre străini, cât și printre cei apropiați, atât la serviciu cât și acasă. Peter     Demeny îi radiografiază pe toți: copilul, soția-soțul, părintele, fratele, ruda, prietenul,         amantul, șeful, angajatul, profesorul, elevul, etc.(G.M.N.)
     Editura Cartea Românească, Colecția Publicistică.Eseu, 2013, 112 pp.
   
   

   
    Margaret Atwood - Alias Grace
    Romanul este bazat pe o întâmplare reală: în 1843, Thommas Kinnear și menajera sa s        unt uciși. Doi servitori, un bărbat și o tânără femeie, sunt acuzați. El este spânzurat, iar     ea, Grace Marks, este închisă pe viață. Pornind de la misterioasa Grace, Margaret At-        wood construiește un univers ficțional dominat de incertitudine. A fost Grace vinovată?     Dacă da, de ce a ucis? Tehnica narativă, care amintește de Virginia Woolf, nuanțează         complexitatea minții umane, care poate oricând trăda predictibilul. (G.M.N.)
    Editura Leda, 2013, 672 pp.

  

   
    Anne Applebaum - Gulagul: o istorie
    Pe un ton critic, deloc surprinzător într-un asemenea context, Anne Applebaum a reușit     să închege o lucrare solidă, menită să îi inițieze pe cei interesați în istoria Gulagului. De     la originile acestui sistem, la prezentarea vieții de zi cu zi a prizonierilor, la legi, obi-        ceiuri, moralitate, sexualitate, limbaj, interacțiunile dintre deținuți și supraveghetori, ori     lupta pentru supraviețuire, cartea abundă în varietate. Applebaum s-a folosit de mărturiile     supraviețuitorilor, prin interviuri sau memorii, precum și de studiul arhivelor, însă abor    darea este specifică jurnalismului modern.(M.G.P.)
    Editura Humanitas, Colecția Istorie, 2011, 684 pp. 
       
   


    Anna Politkovskaia - Rusia lui Putin
    În cartea aparută în original în anul 2004, Politkovskaia prezenta o imagine sumbră a         Rusiei moderne, acolo unde încă erau menținute aparatele statului polițienesc, unde ar        mata producea sclavi, iar justiția era obstrucționată de personaje influente. Nu i-a scăpat     din vedere nici conflictul din Cecenia, de unde reiese dezgustul față de atitudinea armatei     ruse. Se conturează un ton critic la adresa administrației de la acea vreme, autoarea con    siderând că societatea apatică se face responsabilă pentru toate aceste politici. Anna         Politkovskaia a fost ucisă în 2006, chiar în ziua în care președintele Vladimir Putin îm        plinea 54 de ani.(M.G.P.)
    Editura Meteor Press, 2008, colecția Istorie contemporană, 304 pp.

Categories: Recomandari

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments