Blog

Nimic senzational despre senzational

Posted by Ghe Neguzzu on September 30, 2013 at 1:40 PM

Senzaționalul domină astăzi mass-media și se pare că o va domina pentru mult timp. Numeroase voci acuză capitularea presei serioase - de orice tip – în fața dorinței de profit și a publicului mediocru, care este majoritar. Cum ne afectează consumul (voluntar sau involuntar) de senzațional? Pierdem oare, în mod paradoxal, contactul cu realitatea din cauza realității fabricate de presă? Ne aflăm, oare, în fața unei situații fără precedent?

Vom încerca să găsim câteva răspunsuri, întoarcându-ne puțin în trecut, mai exact în 4 iunie 1913, când, ca în fiecare an, toată Anglia așteaptă startul celebrului derby de la Epsom. Este prezent chiar și regele, care are înscris un cal în competiție. Reprezentanți ai companiilor cinematografice caută cele mai potrivite locuri de filmare, pentru a surprinde cât mai bine cursa. Este epoca jurnalelor cinematografice, care fac înconjurul lumii, oferind imagine și informație publicului avid. Privirea tuturor se îndreaptă spre linia de start. Caii se aliniază. Se face liniște. Începe cursa! La jumătatea cursei, o femeie intră pe pistă și încearcă să lipească o panglică de calul regelui, dar este lovită în plin de animalul în galop. Este vorba de Emily Davidson, o membră a Mișcării Sufragetelor, o organizație care milita pentru dreptul femeilor de a vota. Ea va muri după câteva zile, însă incidentul va fi intens mediatizat, în primul rând datorită jurnalelor cinematografice. Dintre cameramanii companiilor cinematografice prezente, aproape toți au filmat ciudata scenă și au renunțat la filmarea cursei. Reprezentantul companiei The Warwick Trading, cunoscută pentru angajamentul față de știrile și reportajele de calitate, alege să filmeze în continuare cursa, ignorând tragicul incident. Decizia acestuia, luată în câteva fracțiuni de secundă, va costa scump compania, care va avea pierderi uriașe în lunile următoare, urmate, după doi ani, de faliment. Oamenii nu au mai fost interesați de cursă, ci de senzaționalul incident. Presa va exploata potențialul evenimentelor cu impact emoțional în deceniile următoare; evenimentele nu vor mai fi importante doar prin utilitatea și reprezentabilitatea lor, ci și prin emoția pe care o creează. Dacă evenimentul în sine nu e senzațional, poate fi prelucrat ca să creeze senzație. Începe fabricarea de eroi și povești care să placă oricărui om, din orice țară. Satul global se conturează. Iar cel mai bun exemplu este povestea lui Charles Lindbergh. În 1927, după ce traversează în zbor Atlanticul de unul singur, fără escală, el se transformă dintr-un pilot anonim în starul momentului. Toată lumea îi stă la picioare. Politicieni, regi, personalități culturale îl vor lângă ei. Presa momentului a simțit potențialul de vedetă al lui Lindbergh și l-a folosit. Dar nu era prima traversare a Atlanticului fără escală. Cu zece ani înainte, doi piloți britanici zburaseră și ei din America în Irlanda. Însă ei nu fususeră transformați în eroi, mai ales că nu apăruseră în jurnalele de cinema. Iar în 1929 nici nu mai conta. Presa avea nevoie de un erou.

Cele două momente pe care le-am surprins în scurta noastră călătorie înapoi în timp ne arată că senzaționalul a existat de mult în presă, dar spun mult și despre prezent. Exemplele date fac referire la jurnalele televizate, dar în presa scrisă senzaționalul există de secole (vezi tableta din numărul 2/martie 2013). De fapt, este în firea omului să caute senzaționalul. Chiar și în istorie, cele mai cunoscute evenimente sunt cele insolite. Iar în ce privește personalitățile, avem tendința să reținem doar aspectele inedite. Totuși, incidentul de la Epsom și zborul lui Lindbergh erau fapte inedite prin ele însele. Astăzi, în schimb, evenimente fără importanță sunt îmbrăcate sub haina senzaționalului, care a devenit regulă, iar consumatorul se adaptează. Modul în care percepem realitatea și dorințele noastre sunt determinate, inevitabil, și de contactul permanent cu lumea creată de mass-media tradiționale sau moderne. Nu ne rămâne decât să fim mai reflexivi cu ceea ce receptăm și cu noi înșine...

 

Categories: Tableta fara reteta

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments