Blog

Literatura romana si obsesia Nobelului

Posted by Ghe Neguzzu on November 17, 2013 at 4:15 AM

  


    De fiecare dată când se decernează Premiul Nobel pentru literatură apar voci, în presă și nu numai, care se întreabă cu năduf, de ce nu îl luăm și noi, românii. Vocile acestea, unele mai sparte, unele mai colorate, au în comun un complex de inferioritate puternic înrădăcinat în societate: nu avem valoare dacă aceasta nu este confirmată din afară.
    Dar care este problema dacă niciun scriitor român nu primește Nobelul? Cel mai cunoscut premiu al lumii aduce bani și celebritate autorului și editurilor care îl publică și un plus de imagine țării de origine. Dar nu valoare. Valoarea aduce premiile, nu invers. Există o mulțime de scriitori foarte buni care nu au luat Nobelul - precum Jorge Luis Borges sau Vladimir Nabokov - și scriitori slabi care l-au luat – precum Pearl S. Buck sau Winston Churchill. Există milioane de scriitori în lume, iar mulți scriitori buni nu sunt traduși în limbi de circulație internațională, neavând, deci, șansa la premiu.
    Să nu uităm de controversele care se nasc an de an. Reacții negative apar în multe țări, în special în S.U.A. Totuși, acolo ele sunt generate nu de un complex de inferioritate, cum se întâmplă la noi, ci de unul de superioritate: americanii sunt revoltați că autorii lor, unii mai cunoscuți pe plan mondial decât laureații, primesc rar premiul. De la Toni Morrison, în 1993, niciun american n-a mai primit râvnita distincție. De vină, spun unii critici de peste ocean, este europocentrismul comitetului suedez, care, în opinia lor, a fost evident în cazul premierii Herthei Müller. Pentru literații din State, dar și din unele țări europene, Hertha Müller era complet necunoscută. Comitetul mai este acuzat și de lipsă de transparență, mefiență față de ruși și de o mulțime de alte lucruri, reale sau nu. Totuși, premiul este acordat de oameni, nu de zei și, prin urmare, subiectivitatea este inevitabilă.
    Am scris mai sus că mulți conaționali de-ai noștri se întreabă de ce nu luăm premiul și noi, românii. Această formulare arată o problemă de mentalitate. Noi presupune implicare, susținere. Cum susținem noi literatura română? Citind? Statisiticile arată că românii cumpără, în medie, o carte pe an, iar opt din zece cărți cumpărate au ca temă dezvoltarea personală, sănătatea și sexul. Cum susține statul literatura română? Nu știu să vă răspund. Dacă Mircea Cărtărescu sau alt scriitor va câștiga Nobelul, vom spune că „suntem mândri de el”, așa cum spunem de câte ori vreun sportiv câștigă vreun trofeu, ori vreun tânăr vreo olimpiadă internațională.
    Unii cred că un premiu Nobel va ajuta la dezvoltarea literaturii române. Nu va ajuta prea mult, dacă, în continuare, apartenența la o gașcă literară va conta mai mult decât valoarea, din bani publici se vor edita mizerii și se vor organiza festivaluri cu autori de mizerii, vor exista premii literare trucate, tinerii scriitori talentați nu vor avea loc de tinerii scriitori cu pile și, poate cel mai important, dacă nu vom învăța să-i îndreptăm pe copii spre literatură. Până când toate acestea se vor schimba, rămânem cu obsesiile noastre. Inclusiv cu obsesia Nobelului.


Gheorghe Marian Neguțu

Categories: Tableta fara reteta

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments