Blog

De citit - aprilie 2013

Posted by Ghe Neguzzu on April 15, 2013 at 9:40 AM

Ilia Ilf, Evgheni Petrov - 1001 de zile sau Noua Șeherezadă
     Sunt incluse, în această carte, povestiri, scenarii, foiletoane, în care Ilf și Petrov au ilus    trat Uniunea Sovietică a anilor ‘20-’30, cu societatea, instituțiile și oamenii de atunci.  Umorul domină și acest volum, iar majoritatea textelor sunt la fel de valoroase ca celebrele lor romane. Ilf și Petrov zugrăvesc o lume care are în centru personaje pe cât de diverse, pe atât de comice, iar în fundal trista realitate a acelei perioade. (G.M.N.)
     Editura Polirom, Colecția Biblioteca Polirom, 2013, 872 pp.
   
   

    William Golding - Martin cel Avid
    Martin este singurul supraviețuitor al unui distrugător care se scufundă în Oceanul Atlantic. Naufragiat pe o insulă, el se luptă să supraviețuiască, dar o serie de stranii sau înspăimântătoare întâmplări îl fac să piardă contactul cu realitatea. A ajuns Martin în  Iad? Sau și-a pierdut mințile, singur pe o insulă rece?(G.M.N.)
    Editura Art, Colecția Nobel, 2013, 144 pp.

  

   

            Timothy E. Gregory - O istorie a Bizanțului
            Americanul Timothy Gregory reușește să prezinte succint istoria tumultoasă a Imperiului     Roman de Răsărit, afirmând că a încercat să se distanțeze de prejudecățile tipice lumii vestice, ce uneori percepe Bizanțul ca pe o „rudă săracă și decadentă”. El începe prin a   relata criza secolului al III-lea și semnificația acesteia în cadrul istoriei Imperiului  Roman, afectat în acele vremuri de „plaga lui Ciprian”, de disputele interne sau externe, ori de problemele financiare. Continuă prin a-l pune în lumină pe Dioclețian și implicit  tetrarhia, ajungând în cele din urmă la era lui Constantin cel Mare, pentru ca în finalul cărții să surprindă Bizanțul după căderea Constantinopolului. Este interesant modul în     care abordează acest subiect, alternând elementele politice cu cele sociale, Bizanțul dinamic servind ca liant între Occident și Orient. (M.G.P.)
    Editura Polirom, Colecția Historia, 2013, 406 pp. 
       
            Timothy Snyder - Tărâmul morții: Europa între Hitler și Stalin                   

Snyder scrie că între 1933 și 1945, aproximativ 14 milioane de oameni și-au pierdut v iața pe teritoriul cuprins între centrul Poloniei si vestul Rusiei, sub influența regimurilor  lui Hitler și Stalin. Sovieticii, susține Snyder, sunt responsabili pentru o treime din numărul total al victimelor. Tărâmul morții este locul în care planurile lui Hitler și Stalin  s-au intersectat, unde Wehrmachtul și Armata Roșie au luptat, unde NKVD și SS și-au concentrat forțele. O observație importantă se face în această carte: nu lagărele de con  centrare sunt responsabile pentru majoritatea victimelor, ci acțiunile de exterminare  desfășurate în afara acestora și separat de operațiunile militare în sine. O lectură  recomandată celor ce doresc să surprindă ororile petrecute în Europa anilor '30- '40.(M.G.P.)
    Ed. Humanitas, Colecția Istorie contemporană, 2012, 568 pp.

Categories: Recomandari

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments