Blog

Ce rost mai are Eurovisionul?

Posted by Ghe Neguzzu on May 19, 2013 at 7:30 AM

           În fiecare an Eurovisionul stârnește agitație, controverse, scandaluri. Descoperi în presă o mulțime de situații: juriul nu este obiectiv, publicul alege melodii stupide, banii nu se împart cum trebuie, etc. Toată lumea este supărată că România nu câștigă niciodată sau, și mai rău, că se clasează printre ultimele concurente. Dar merită Eurovisionul atât de multă atenție?

            Să ne gândim mai întâi la calitatea concursului. Până prin anii 80, accentul se punea pe melodie. Erau cântece proaste și atunci, dar nu ca acum. Astăzi, accentul se pune pe imagine: fâțâială, haine, machiaj, bulane, lumini. Melodiile au la bază fie popul de duzină, fie rock-ul comercial, fie urletele și scremetele (care, cică, arată ce voce bună ai) obișnuite muzicii ușoare, gen Luminița Anghel (sunt multe exemple, dar ăsta mi-a venit primul în minte). Rezultatul? Kitschul, firește.

            Mulți spun că Eurovisionul se justifică prin promovarea țărilor participante și a cântăreților valoroși. Dar concursul nu mai are impactul pe care îl avea, de exemplu, în anii ’70, când grupul ABBA a ajuns cunoscut în lume datorită acestuia. Eurovision nu mai poate concura cu noile mașinării de marketing. Mă veți contrazice, probabil, dându-mi-o ca exemplu pe câștigătoarea de anul trecut, Loreen, a cărei melodie, Euphoria, a ajuns prima în topuri. Dar după Euphoria ați mai auzit vreo piesă de-a ei? Cât privește promovarea țării, Eurovisionul, concurs cu melodii de-o vară, nu valorează mai mult decât o frunză dintr-ul logo.

            Am scris despre calitatea melodiilor, dar nu și despre receptarea și votarea lor. Eurovisionul a ajuns în halul ăsta și din cauza modului de votare. Calitatea nu prea contează, pentru că intervine geopolitica. Este important să ai relații bune măcar cu țările vecine. România, care are o reputație grozavă în Europa, ar trebui să câștige în ficare an. „Grozavă cu sensul de a provoca groază, firește. Noroc cu emigranții și cu Republica Moldova, că altfel nici finala n-am mai prinde-o.

            Așadar, mai merită să participăm la Eurovision? În plus, suntem în criză economică (știu, economia crește, suntem printre în Europa, bla, bla, avem bani să-i punem și pe gratar!). Nu mi se pare normal ca banii munciți de români să se ducă pe un kitsch costisitor. Eșecul este garantat de instituția care coordonează participarea României la concurs, TVR, care nu este în stare nici să scoată bani din Liga Campionilor. Aș prefera ca banii aceștia să fie direcționați în proiecte cu rezultate reale. Sibiu Jazz Festival a promovat România cât 15 Eurovisioane. Sau măcar să avem decența de a recunoa;ște că nu sunt bani și, prin urmare, de a nu participa. Cum au făcut portughezii anul acesta. Bravo lor! 

             

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}


Categories: Televiziune

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments