Blog

Casanova se intoarce

Posted by Ghe Neguzzu on May 27, 2013 at 8:45 AM

The Guardian ne anunță că la sfârșitul lui aprilie, editura franceză Laffont a lansat o nouă ediție a Histoire de ma vie, celebrele memorii ale lui Giacomo Casanova. Publicată prima oară la douăzeci de ani după moartea autorului, în 1798, conținutul cărții a suferit mult, inițial din cauza cenzurii impuse de puritanismul german, apoi din vina greșelilor de transcriere, care s-au perpetuat de la o ediție la alta. Abia în 1960 a fost publicată  în totalitate versiunea originală, dar tot cu numeroase greșeli de transcriere.
    Ediția de anul acesta, îngrijită de Jean- Cristophe Igalens, lector la Universitatea din Nisa, are la bază manuscrisul original, primit  în 2010 de Biblioteca Națională a Franței de la un donator anonim, care l-a achiziționat pentru 7.5 milioane euro. Până la această dată, manuscrisul trecuse prin câteva aventuri. În 1821, nepotul lui Casanova l-a vândut unui editor german, Friedrich A. Brockhaus, care însă a considerat textul prea imoral pentru a fi publicat. De aceea, a eliminat pasajele care ar fi putut deranja. Pentru următorii 140 de ani, aceasta va fi singura versiune disponibilă, manuscrisul fiind păstrat sub cheie. Chiar și așa, memoriile lui Casanova au fascinat mulți scriitori din veacul al XIX-lea, printre care Henri Beyle, cunoscut ca Stendhal, și Alfred de Musset. Manuscrisul a fost aproape de distrugere în 1943, când clădirea editurii Brockaus a fost lovită de o bombă a Aliaților. A scăpat, totuși, miraculos și a fost încuiat în seiful unei bănci.
    Noua ediție nu aduce vreo descoperire șocantă, în schimb prezintă versiuni complet diferite ale anumitor pasaje. Un exemplu este prima vizită a lui Casanova în Paris, în 1750. Popasul la un maison de plaisir este, în noua versiune, descris în detaliu; sunt ilustrate prostituatele, modul în care erau plătite și activitatea lor. În versiunea veche, episodul este relatat succint.
    Meritul acestei noi ediții constă, în primul rând, în faptul că ne trezește dorința de a ne întoarce la text. Poate așa vom redescoperi complexul personaj Casanova, redus de numeroasele ecranizări stupide la nivelul unui simplu curvar. Așadar, așteptăm și o nouă traducere în limba română!

Categories: De prin lume adulmecate

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments