Blog

Teleenciclopedia la 48 de ani

Posted by Ghe Neguzzu on June 6, 2013 at 12:10 PM

    În epoca internetului și a canalelor TV dedicate documentarelor, cea mai longevivă emisiune a postului național de televiziune (difuzată prima oară la 22 mai 1965) încă mai rezistă. Spun „încă” pentru că TVR-ul nu este previzibil, nefiind o instituție cu perspective definite.
    Teleenciclopedia este difuzată sâmbăta la ora 18.45 și are aceeași melodie de generic (remixată, totuși) cu care s-au obișnuit generații de telespectatori. Chiar dacă și-a pierdut cea mai cunoscută voce, cea a lui Florian Pittiș,  lectura realizată de celelalte voci (Mihai Gruia-Sandu, Cornelia Rădulescu, Mihai Rădulescu) este la fel de plăcută.
    Documentarele incluse în emisiune provin de la televizuni mari,  ca BBC sau ARTE și sunt de calitate, atât în ce privește producția, cât și informația. În săptămânile trecute au fost difuzate documentare despre Moulin Rouge și vedetele sale (de la Toulouse-Lautrec și Josephine Baker, la Yves Montand sau Elton John), despre civilizațiile africane preegiptene, despre puii de animale și despre Polinezia Franceză. Cel din urmă mi-a plăcut cel mai mult, chiar dacă mai văzusem câteva episoade pe TV5. Este vorba despre Vu du Ciel, format francez care a avut succes și a fost preluat și de alte televiziuni din întreaga lume, care au vrut să captureze imaginea unor teritorii din zbor. În versiunea originală, franceză, au fost surprinse zone diverse: Mediterana, Alpii, America de Sud sau, în cazul de față, Polinezia Franceză. Filmat din avion sau elicopter, documentarul înfățișează lumea dintr-o perspectivă surprinzătoare prin forța de expresie și bineînțeles, prin frumusețe. Peisajele insulei Bora Bora și a celorlalte insule ale Pacificului te cuceresc imediat.
    Să revenim însă la formatul Teleenciclopediei, emisiunea al cărei titlu îmi încurca limba, în copilărie. Documentarele sunt echilibrate atât ca durată, cât și ca tematică. Astfel, dacă nu îți place rubrica despre natură, poate îți place cea despre istoria Moulin Rouge-ului, de exemplu. Singurul defect este fundalul sonor, setat la un volum prea mare.
    Teleenciclopedia rămâne o emisiune de referință în peisajul media românesc, alături de Garantat 100% sau Profesioniștii. Putem vorbi chiar de un brand. Nu îi înțeleg pe detractorii Teleenciclopediei. Un tânăr critic literar și poet, apreciat, pe bună dreptate, pentru activitatea sa editorială, arăta cu degetul emisiunea acum câțiva ani, susținând că este destinată publicului mediocru, din cauza formatului și a informațiilor sumare. De când urmăresc emisiunea, nu am descoperit niciodată o informație greșită (cum am descoperit de multe ori Discovery - vezi articolul din numărul trecut), probabil pentru că există un consultant științific. Cât despre volumul de informație, nu putem spune că este mic. Formatul mi se pare, de asemenea, bine ales, în contextul în care mulți români au nivel cultural insuficient. Dar oricum aceștia nu se uită la Teleenciclopedia. Ca să nu fie mediocri, bineînțeles.

 Categories: Televiziune

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments