Blog

Mai mult decat simpla relaxare

Posted by Ghe Neguzzu on September 30, 2013 at 1:45 PM

Michael Fesser este un tânăr muzician german, care trăiește în Cologne și care compune muzică ambientală, pop și de film. L-am descoperit întâmplător pe Youtube și m-a uimit numărul mare de vizualizări ale clipurilor sale cu muzică de relaxare, deși majoritatea vizitatorilor acestui site este atrasă de cântecul comercial. Chiar dacă are numeroși fani, Michael își vinde albumele ieftin (5-9$) și încarcă majoritatea creațiilor sale pe Youtube. El compune mult, astfel că, din 2011 și până azi a reușit să înregistreze peste șase ore de muzică. Pe internet, înregistrările sunt însoțite de materiale video, care constau în filmări foarte bune pe care el le-a realizat în diverse zone naturale. Armonia dintre imagine și sunet este, fără îndoială, un element care îi alimentează succesul. Însă calitatea muzicii este cea care primează. Dincolo de calmul pe care îl induc, piesele se remarcă prin perfecta „colaborare” a instrumentelor cu sunetele electronice. Pianul domină toate compozițiile, oferind forță, iar sunetul chitarei le echilibrează prin suplețea specifică. Fundalul electronic adaugă dinamică și culoare, întregind demersul. Unele piese se construiesc în jurul unei singure teme, fără a aluneca spre improvizație superficială sau fastidios.

După cum afirmă însuși Michael Fresser pe site-ul său (relaxdaily.net), muzica sa este construită ca „hrană pentru minte”, având la bază ideea că omul trebuie să devină „mai puțin ocupat și mai uman”. Astfel, muzica de relaxare nu trebuie să te facă să te întinzi într-o stare de beatitudine, ci să te ajute să te întorci către tine însuți, prin realizarea contrastului cu rutina zilnică. Timpul petrecut ascultând muzică trebuie să devină „timp de calitate”, în care să-ți pui întrebări, care te vor ajuta să te concentrezi către lucrurile care contează cu adevărat pentru tine și, implicit, către o viață mai bună. Piesa mea preferată este No 072, mai dinamică, dar în același timp la fel de caldă și relaxantă. Dialogul dintre pian și chitară exprimă chiar contrastul dintre exteriorul solicitant și dorința interioară de a te relaxa. Sunetul pianului alternează între declamativ și șoptit, dezvăluind formele naturii, între vegetal și mineral, ca într-o călătorie pe dealurile Toscanei, căci compozitorul a ales această regiune ca fundal vizual pentru piesa sa.

Într-o epocă în care muzica este percepută doar ca suport pentru dans sau ca pur refugiu afectiv, Michael Fresser ne amintește că ea este, în primul rând, un produs destinat minții, adevărata relaxare fiind o consecință a esteticului care stimulează gândirea.

You need Adobe Flash Player to view this content.


 

Categories: Sunete

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments