Blog

Un alt fel de jocuri video

Posted by Ghe Neguzzu on October 5, 2013 at 11:25 AM

    Când auzim de jocuri video, ne gândim imediat la divertisment, la facil, la țăcăneală de taste și la timp pierdut. Jocul din mediul virtual pare redus, prin structura sa, doar la interactivitate. Acest site ne demonstrează opusul: jocul video poate fi și un vehicul de idei și ideologii, poate educa și atrage atenția asupra unor probleme ale societății tocmai prin interactivitate, în acest mod având un impact mai puternic decât mijloacele clasice. Creatorii Molleindustria (un grup de italieni, conduși de Paolo Pedercini) și-au propus să scoată jocurile video din piața divertismentului facil și să le transforme în instrumente media, cu ajutorul cărora să abordeze teme importante. Atât de importante, încât au provocat și un scandal de proporții. Vom reveni asupra acestuia când vom vorbi despre jocurile lor, pentru că încă nu am terminat prezentarea site-ului. Există și un blog, unde  creatorii își prezintă activitatea (workshopuri despre jocuri sau abordarea problemelor sociale, prezentarea altor jocuri cu temă socială, prezența la diverse festivaluri, etc.), precum și o pagină cu legături spre materiale apărute în media din întreaga lume (inclusiv în publicații ca The Guardian, El Pais, Le Monde și la televiziuni ca CNN, DW și BBC).   
    Jocurile realizate de Molleindustria sunt prezentate de autori ca „remedii homeopate împotriva idioțeniei din divertismentul mainstream”. Ca genuri, ei le încadrează în simulatoare satirice de afaceri (McDonald’s Video game, Oiligarchy), meditații asupra muncii și alienării (Every day the same dream, Tuboflex, Unmanned), teorii care pot fi înțelese prin interacțiune (the Free Culture Game, Leaky World) și pseudo-jocuri incorecte politic (Orgasm Simulator, Operation: Pedopriest).

Despre câteva jocuri

    Cel mai bun joc al acestui site (și poate cel mai bun din tot universul internetului), în opinia mea, este Everyday the same dream. Deși simplu și fără o grafică prea bună (cei de la Molleindustria chiar și-au propus să nu facă jocuri care să placă ochiului), abordează din perspectivă existențialistă viața și lumea. Sunt multe de spus (și, implicit, de scris) despre acest joculeț, tocmai de aceea îi voi dedica întreaga rubrică într-un număr viitor. În McDonald Video game trebuie să coordonezi toată activitatea companiei, de la hrănirea vacilor la vânzarea produselor, cu tot ce implică asta: defrișarea pădurilor și a culturilor pentru a face loc câmpurilor de soia cu care sunt îndesate vacile, injectarea cu hormoni a acelorași bovine, angajarea și conducerea personalului pe care îl exploatezi și alte activități, toate în numele profitului. În Oiligarchy trebuie să îți dezvolți compania de exploatare a petrolului, iar pentru asta trebuie să corupi președinți, care să declanșeze războaie în Orientul Mijlociu, să distrugi zone naturale și să poluezi. Operation: Pedopriest are ca temă corupția din clerul catolic. Controlezi câțiva trimiși ai Vaticanului, care trebuie să acopere scandalurile sexuale. Acoperirea se face la propriu: cu mouse-ul miști cardinalii într-o clădire, pentru a obtura imaginea preoților care întrețin relații cu minori. În The Best Amendment, sunt două personaje, identice, diferite doar prin colorit: unul este alb, iar celălalt este negru. Jucătorul îl controlează pe cel alb (the good guy) care, în numele atributului său de personaj pozitiv, trebuie să îl împuște pe cel negru (the bad guy). Unmanned are o poveste care ar putea fi transpusă într-un film: ești un pilot de drone (avioane fără pilot, controlate de la mare distanță) care omoară teroriști, dar din când în cînd mai și greșește, ucigând civili. Ziua, totul este O.K., atât la serviciu, cât și acasă, dar noaptea conștiința se trezește...
    Toate jocurile prezentate mai sus sunt destul de scandaloase, dar nu acestea au provocat cele mai ample reacții, ci un mic joculeț intitulat Phone Story, care descrie modul în care sunt realizate telefoanele inteligente, pornind de la obținerea metalelor rare necesare producției și până la vânzare. Jocul este format din mai multe mini-jocuri. În primul mini-joc ești un supraveghetor care are grijă ca

minerii (niște copii) să scoată o cantitate mare de coltan. Apoi, controlezi niște personaje care trebuie să prindă niște sinucigași ce se aruncă de la ferestrele unei fabrici de telefoane inteligente din China. Ca și primul mini-joc, și acesta este bazat pe fapte reale. În urmă cu câțiva ani, în acea țară, patronii unei fabrici de telefoane au montat plase în jurul clădirii, alarmați de numărul mare de lucrători care se aruncau de la fereastră. Dincolo de acest mini-joc eu nu am trecut, dar a fost destul ca să prind ideea. Scandalul care a avut în centru acest joc a pornit de la decizia companiei Apple de a-i interzice vânzarea în App Store. Până la acel moment, puțini auziseră de Molleindustria. Apoi, peste noapte, toată lumea și-a îndreptat atenția spre mica echipă. Așadar, scandalul le-a folosit, site-ul atrăgând acum fonduri prin care sprijină familiile sinucigașilor din China și copiii exploatați din Africa. Iată că și jocurile virtuale pot folosi la ceva!

       

Categories: InterNeTsant

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments