Blog

Experimental, dar si cu substanta

Posted by Ghe Neguzzu on November 17, 2013 at 4:25 AM

    Vlaicu Golcea este un muzician complex și complet. Compune, aranjează și interpretează jazz, muzică electronică, muzică de teatru și de film, colaborează cu o mulțime de muzicieni de valoare. A lansat peste 20 de albume, cel mai recent fiind Noir de București, care poate fi descărcat gratuit de pe site-ul artistului, http://www.vlaicugolcea.ro.
    Noir de București este un album experimental, unitar ca demers și divers prin sonoritate. Din cele paisprezece piese, douăsprezece au fost compuse doar de Vlaicu Golcea, iar alte două (Klor și Păcatele mele) au fost compuse alături de Tavi Scurtu.
    Albumul are piese cu tempo alert și piese în care timpul aproape că stă pe loc. În primul caz, sugestia nopții este dată de efectele electronice sau de soundul chitarei electrice, iar în al doilea de jocul urcare-coborâre, de întârzierea cu care notele par să se „scurgă” și în schimbarea intensității. 
Piesa care dă numele albumului mi-a adus aminte de melodiile din anii ’80 ale trupei Kraftwerk și, într-o măsură mai mică, de Jean Michel Jarre din perioada Oxygene. Efectele electronice domină compoziția, suprapunându-se armonios repetitivității percuției. Totuși, cea mai bună melodie mi s-a părut Kebab Miorița (vocea îi aparține Martei Hristea). În jurul unei teme inspirate din folclor, Vlaicu Golcea construiește un discurs original, în care diversele efecte electronice se combină într-o cromatică vie. Lulu, o altă piesă care mi-a plăcut mult, ar putea deveni oricând fundal sonor pentru o scenă de film (după cum scriam mai sus, Vlaicu Golcea face și muzică de film, cea mai recentă peliculă pe care a ilustrat-o fiind Despre oameni și melci). Rafinamentul și puterea de expresie sunt surprinzătoare în raport cu simplitatea compoziției. Toate piesele sunt bune, experiența și imaginația muzicianului fiind evidente. Foarte expresivă mi s-a părut și Ce am azi de făcut, piesă care mi-a sugerat multitudinea de sarcini care se aglomerează în fiecare zi și lipsa de sens a multor activități zilnice, care, iremediabil, nu se sfârșesc decât o dată cu lăsarea nopții.
    Noir de București este un album care impresionează prin diversitatea compozițiilor și prin ușurința cu care compozitorul a găsit și îmbinat sunete de natură diferită într-un întreg coerent și complex. Experimentalul are o pondere mare pe acest album, dar Vlaicu Golcea are destulă experiență pentru a păstra soliditatea și substanța pieselor.

                                                                                                           Copilul Ascultător

Ascultă aici Kebab Miorița:                                                                                                            

You need Adobe Flash Player to view this content.


Categories: Sunete

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments