Blog

Radacini si aripi

Posted by Ghe Neguzzu on November 23, 2013 at 5:30 PM

    Rădăcini și aripi (Des racines et des ailes) este un serial documentar produs de France3, dar care este difuzat și pe TV5, de două ori pe lună, în ziua de miercuri, la ora 22:00. A fost creat în 1997 de  Patrick de Carolis și Patrick Charles. Emisiunea durează 90 de minute și îl are ca gazdă pe Luis Laforge.
    Fiecare episod este axat pe o anumită regiune, țară sau un oraș și constă într-un grupaj de reportaje despre spațiul respectiv. Rădăcinile sunt reprezentate de locurile și comunitățile prezentate, împreună cu istoria, cultura și natura specifică, iar aripile sunt oamenii care fac ca toate acestea să existe în continuare, prin păstrare, reconstrucție și reinventare. În unele episoade, Luis Laforge discută cu o personalitate a regiunii prezentate, dialogul fiind interpus reportajelor.
    Sunt alese, de obicei, regiuni din Franța, dar au fost și emisiuni dedicate Greciei, Spaniei, Belgiei sau altor țări. Ultima emisiune văzută s-a concentrat asupra minunatei Provențe. Pe urmele unui pilot de elicopter, implicat, datorită meseriei, în multe activități ale comunităților din zonă, am descoperit peisajele extraordinare ale regiunii, care alternează între munte și mare, între albul calcarului, verdele maquisului și albastrul râurilor și al Mediteranei. În acest cadru își desfășoară activitatea restauratorii unui sat tradițional, părăsit în urmă cu 70 de ani, un naturalist care salvează animalele sălbatice, rănite în diferite împrejurări, o familie care readuce la viață culturile de lavandă, un bătrân care cultivă cele mai bune lămâi din lume și un american care organizează excursii ecvestre pentru turiști. Reportajele sunt construite în jurul acestor oameni diferiți prin natura activităților lor, dar pe care faptele și pasiunea care le determină îi fac la fel de frumoși. Toate reportajele sunt realizate impecabil, dar cel mai interesant dintre ele, poate datorită ineditului, mi s-a părut cel despre cultivatorii de lavandă. N-aș fi bănuit că în spatele unei picături de ulei de lavandă stă atâta muncă. De la plantare până la recoltare, apoi de la recoltare până la distilare sunt o mulțime de pași, iar pentru unii dintre aceștia nu s-au inventat încă mașini care să suplinească omul. Astfel, dacă plantarea și recoltarea se fac cu mașini, uscarea nu se poate face decât prin muncă manuală, întorsul lavandei cu furca necesitând adaptarea mișcărilor pentru ca boabele să nu se desprindă. Presarea plantelor în cazanele de distilat se face cu picioarele, astfel asigurându-se circulația optimă a aburului în etapa finală a producției.
    Am remarcat din nou finețea realizatorilor francezi de documentare, care știu să contureze personaje puternice și să surprindă poveștile în curgerea lor, fără senzaționalisme, fără șapte mii de teorii și ipoteze. Este vorba, în definitiv, de profunzimea realizării. Cele 90 de minute ale emisiunii trec repede, iar la sfârșit nu rămâi doar cu o sumă de informații noi (pe care, poate, le vei uita repede), ci cu o viziune amplă, în care informația este nuanțată de frumusețe.

Gheorghe Marian Neguțu

Mai multe articole, într-o prezentare mai bună, în numărul curent al revistei (format PDF)

Categories: Televiziune

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments