Blog

R.O.C.A.D.A. va recomanda...

Posted by Ghe Neguzzu on November 26, 2013 at 10:40 AM

    Ioan Fărmuș – Privind înapoi, cititorul. Ipostaze ale lectorului în proza românească
    Ioan Fărmuș ne propune o călătorie prin operele lui Ion Budai-Deleanu, Al. Odobescu,    I.L. Caragiale, Camil Petrescu, Mircea Horia Simionescu și Mircea Cărtărescu prin intermediul cititorului. Așadar, receptarea se mută din fundalul criticii în prim-plan, rezultatul fiind o lucrare originală, plină de substanță. Datorită elaborării conceptuale și a acuității interpretative, lucrarea de față se impune ca un punct de reper în critica românească.
    Ed. Cartea Românească, Colecția Critică și istorie literară, 2013 296 pp., (G.M.N.)

   
    Barbey d’Aurevilly - Dandysmul   
    Dandyul era, în secolul al XIX-lea, un individ îmbrăcat excentric și cu o atitudine pe măsură. După doar o jumătate de secol, dandysmul devine un fenomen social, un mod     de a fi pentru persoane din înalta clasă, dar și un mod de a crea. Cele două eseuri din acest volum surpind esența dandysmului, dar și drumul său în istorie și în artă. În addenda, regăsim fragmente din autori străini și români care surprind figurile unor dandy reali, precum Baudelaire ori Mateiu Caragiale, sau ficționali, precum Dorian Gray.   
    Ed. Polirom, colecția Eseuri și confesiuni, 2013, 224 pp. (G.M.N.)

          
    Lobsang Rampa – Cunoaşterea de sine   
    În paginile acestui volum descoperim, în primul rând, o lectură plăcută, atât prin lejeritatea limbajului utilizat, cât şi prin muzicalitatea acestuia .
    Cunoaşterea de sine se face realizată doar în momentul în care ajungem să atingem punctul de zenit al reinventării personale.
    Ed. Herald, Colecția Scrieri inițiatice, 2013, 240 pp. (D.A.M.)

   

    Hande Altayli – Suferința
    Suferinţa se manifestă în diverse moduri de ordin intern sau extern, declanşatoare fiind, mai mult decât influenţele exterioare propriu zise, subjugarea. Recapitulând viaţa, de la candoarea juvenilă până la plenitudinea maturităţii, Hande Altayli se opreşte însă, între extreme, acestea constituind însăşi suferinţa de a conştientiza că ai conştiinţă. Suferinţa prin maturizare implică varii reacţii declanşatoare în sfera comportamentală a individului.
    Editura Univers, 2009, 208 pp. (D.A.M.)


Categories: Recomandari

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments